Make Reservation

19-05-2017 20:30

Steiger

Steiger is een pianotrio, maar niet in de klassieke zin van het woord. Voor de nieuwe plaat werken ze met synths, de keuze om de EP volledig akoestisch te houden was bewust, ook om het contrast met de nieuwe CD meer uit te spelen.

Het is een bewuste keuze van de band om via experiment te zoeken naar nieuwe, frisse manieren om hun muzikale ideeën uit te drukken, ook rekening houdend met hun uiteenlopende muzikale smaak (jazz, rock, klassiek, elektronische muziek), was de keuze om het contrast elektrisch versus akoestische sound op te zoeken heel logisch en vooral muzikaal erg relevant.

Het trio zoekt in hun muziek altijd de grens op tussen gecomponeerd- en/of uitgeschreven materiaal en improvisatie. Dit ligt op bepaalde vlakken in de lijn van de traditie binnen de jazzmuziek, maar daar gaat dit trio bewust vernieuwend mee om. Zo wordt er nog amper geïmproviseerd over akkoordenschema’s, maar kiezen ze om het contrast tussen improvisatie en compositie groter te maken door de geïmproviseerde delen helemaal te laten afhangen van het moment zelf. Dit zorgt ervoor dat iedere versie van een stuk heel anders kan klinken, en dus wordt er ieder optreden een andere versie van het grotere verhaal verteld , wat het zowel voor publiek als voor de spelers zelf interessanter en spannender maakt.
Tegelijkertijd is de keuze om songs te spelen zonder improvisatie heel bewust. De band is zich zeer bewust van de snelle vooruitgang en vernieuwing binnen de jazzwereld en probeert met hun muziek hier ook toe bij te dragen, dit in de lijn van een aantal succesvolle Belgische jazzmuzikanten en bands, waarbij er veel uitwisseling is tussen de muzikanten van Steiger en die van andere jonge Belgische bands (Nordmann, Stuff, De Beren Gieren, Kabas, Keenroh, Lab Trio, Black Flower, SCHNTZL, Onmens…).De band speelde al in verschillende clubs (Vrijstaat O., Hnita Jazz hoeve, Trefpunt, 5 e Copenhagen…), cafés (Hot Club De Gand, Hopper, Damberd...) en festivals (Gent Jazz festival, Brussels Jazz Marathon, Citadelic festival, Jazz in ’t Park, Theater aan Zee…) in België en speelde ook in het buitenland, Denemarken, naar aanloop van hun opnames van hun eerste EP ‘Steiger’ in Kopenhagen.

De EP werd goed onthaald in zowel de geschreven als digitale pers. Zo ontvingen ze onder andere een 4-sterren recensie in Jazzmozaïek.

Eind September nemen ze hun eerste full-CD op bij Peter Desmedt in Room 13, Gent.

De release is gepland voor het voorjaar van 2017. De plaat zal uitgegeven worden onder het gekende Belgische Jazz-label ‘El Negocito Records’.


De afzonderlijke leden zijn alle drie zeer actief in verschillende bands alsook binnen verschillende muziekgenres(jazz, rock, pop, elektronische- en folkmuziek) en zelfs verschillende disciplines (theater, dans, film) binnen het artistieke werkveld.


“Steiger kan je gerust beschouwen als een van de beloftevolle bands van dit land”. Dirk Roels in Jazzmozaïek, 23 Mei 2016“Pianist Gilles Vandecaveye, bassist Kobe Boon en drummer Simon Raman illustreren met dit debuut het blijvend bestaansrecht van het klassieke pianotrio anno 2016. Tenminste als jazzinventiviteit gekoppeld wordt aan een rock-n-roll vibe”. Rif Raf musiczine, 2016“Steiger levert met deze EP een heel mooi visitekaartje af. De organisch klinkende composities zijn meeslepend en doen ons verlangen naar meer materiaal.” – Belgian Music


Links naar Website, Facebook en recensies

http://steigermusic.be/

 
Terug naar lijst

Impressie

Proef de sfeer

Neem contact op

Jazz Bar 27B flat
Sint-Jakobsstraat 15
8000 Brugge

E: resto@27bflat.be
Resto/Bar+32 492 20 09 33
Bands, DJ - +32 492 20 09 33

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze events